Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Αποκωδικοποίηση της πραγματικότητας


Η καθημερινότητα του καθενός από εμάς, είναι αποκλειστική του ευθύνη. Ανεβαίνουμε με όπλο τις εμπειρίες μας, κάθε μέρα στο ρινγκ της ζωής, να δώσουμε άλλη μια μάχη, άλλον ένα αγώνα.
Είτε αποδεχόμαστε την ύπαρξη του κισμέτ, είτε την αμφισβητούμε, έχει η ζωή τον τρόπο της να μας αλλάζει τα κόζια.
Άλλοτε οι αλλαγές είναι διαχειρίσιμες, άλλοτε μας αλλάζουν για πάντα τους όρους του αγώνα, άλλοτε μας την τερματίζουν...
Τα μεγάλα πράγματα χτίζονται από ταπεινά υλικά. Από μικρές καθημερινές ρουτίνες, που χτίζονται στην απόκρυφη καθημερινότητα ανθρώπων, που έχουν εκείνη την ψυχική δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο.
Όταν βάλουμε στο κάδρο την ορθόδοξη πνευματικότητα, οι άνθρωποι αυτοί γίνονται άγιοι. Εκπληρώνουν το καθ´ομοίωσιν. Πάνω από τα πλούτη, τη δόξα και την ισχύ όλης της γης, κατακτούν τον ουρανό. 
Η επιρροή ενός Αγίου στη εποχή του και στους αιώνες, για τους ανθρώπους που τους γνωρίζουν, αποτελεί παρακαταθήκη, φωτεινό οδοδείκτη που εμπνέει τη μίμηση, ανοίγει δρόμο.
Τη σημερινή εποχή, βομβαρδιζόμαστε από εχθρικά πυρά, που στοχοποιούν απροκάλυπτα το ιερό και όσιο των Ορθοδόξων απανταχού της γης. 
Το φρικτότερο όμως είναι πως τα πυρά δεν είναι μόνον εχθρικά, είναι και φίλια. Βρισκόμαστε λοιπόν ανυπεράσπιστοι Εν μέσω διασταυρωμένων πυρών.
Εσχάτως βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τεκμηριωμένες θεολογικές πραγματείες, που εκφράζουν τα προβλήματα που γεννά η Πανορθόδοξη σύνοδος του 2016.
Καταγράφεται στις μέρες μας, μια ιστορική απόπειρα αλλαγής της Ορθόδοξης διδασκαλίας, που τεκμηριωμένα δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες.
Αυτό ούτε ασήμαντο είναι, ούτε στα ψιλά μπορεί να περάσει. Είναι ευθεία βολή στην καρδιά της πίστης μας, που θα επηρεάσει καθοριστικά, την καθημερινότητά μας. 
Είναι προσωπική μας ευθύνη, η στάση μας, στο ζήτημα αυτό.